blank header

 

Eigenaarschap

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

Wie onze insteek omtrent leiderschap kent, zal begrijpen dat wij eigenaarschap zien als de overtreffende trap van dat leiderschap. Om dit goed te duiden duiken we even in de psyche van de mens. Ons brein (het bewustzijn en het onderbewustzijn tezamen) kent een mechanisme waarmee wij onszelf graag mooier of beter voorstellen dan dat wij in werkelijkheid zijn. In de sociale psychologie heeft men het dan over attributie en die kent twee varianten:

  1. Interne attributie: het toedichten van oorzaken aan jezelf
  2. Externe attributie: het toedichten van oorzaken aan iets of iemand buiten jezelf

Wat wij allemaal regelmatig doen is de positieve zaken in het leven in verhouding meer aan jezelf toedichten dan dat werkelijk waar is en andersom dichten wij de negatieve zaken in ons leven verhoudingsgewijs meer toe aan iets of iemand buiten jezelf. We kennen allemaal wel het voorbeeld van de voetbaltrainer die na de wedstrijd een reactie voor de camera geeft en praat over "wij", de kans is dan groot dat dit team gewonnen heeft. Als de trainer praat over "zij" is de kans ineens groter dat het team verloren heeft. We vinden het vaak lastig om negatieve uitkomsten aan onzezelf te verbinden en het natuurlijke mechanisme van attributie is dus een coping strategie. Het helpt ons om de negativiteit van die uitkomst van onszelf af te wenden. Het nadeel van dit mechanisme is dat we onszelf rooskleuriger maken en te weinig bereid zijn om kritisch naar onze eigen inbreng te kijken. Stephen Covey kwam met de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Zijn leer is simpel; alles waar je invloed op hebt ligt in je cirkel van invloed en alles wat in jouw wereld wel gebeurd maar waar je geen directe c.q. grote invloed op hebt ligt in je cirkel van betrokkenheid. Volgens Covey wordt je effectiever en win je aan kracht als je telkens probeert om zaken vanuit je cirkel van betrokkenheid in je cirkel van invloed te krijgen. Anders gezegd; je zult altijd op zoek moeten gaan naar een zo groot mogelijke cirkel van invloed. Dat is een belangrijk onderdeel van goed persoonlijk leiderschap. De overtreffende trap begint als je tracht om eigenaar van het probleem (of mooier gezegd; de uitdaging) te worden, zelfs als dat eigenlijk niet eens van jou verwacht hoeft te worden. Voormalige Navy Seal Jocko Willink, leider van een van de meest ingezette en gedecoreerde Special Forces teams in Irak en Afghanistan schreef, samen met zijn collega Leif Babin, hieover een prachtig en vooral leerzaam boek; Extreme Ownership.

Ultiem eigenaarschap ontstaat binnen een organisatie als iedereen eigenaar wil zijn van de uitdaging(en) die 1 persoon (de ander), meerdere personen of zelfs de hele organisatie voor zich heeft. Ultiem eigenaarschap is de verantwoordelijkheid willen dragen ten aanzien van hetgeen plaats heeft gevonden, ook als dit in je cirkel van betrokkenheid (b)lijkt te liggen. Het is altijd en overal op zoek gaan naar de mogelijkheden binnen je eigen vermogen om bij te dragen aan het resultaat van de organisatie. Het is ook je ego aan de kant zetten en je bescheidenheid en moed inzetten om fouten onder ogen te komen en ze tot lessons learned om te buigen. In het beste geval voelt iedereen zich eigenaar van de organisatie en vertoont het bijbehorende gedrag. Let wel; dit kan slechts als men vanuit de organisatie ook de ruimte en voeding geeft aan deze gevoelens en gedragingen.

Special Forces in Business is gespecialiseerd in leiderschap en eigenaarschap. Wij creëren een mindset waarbij the will is more than the skill hoogtij viert. Tegelijkertijd helpen wij organisaties bij het inrichten van structuren die ultiem eigenaarschap bevorderen. Wij sturen aan op lerende organisaties die werken volgens het share victory & share defeat principe. Door het eigenaarschap een integraal onderdeel van onze C.L.E.V.E.R. aanpak te laten zijn, zullen wij aanzetten tot gedrag dat in normale omstandigehden niet van ze gezien en verwacht werd. Wij kunnen ons beroepen op aansprekende resultaten als het gaat om deze materie. Zo hebben wij het voor elkaar gekregen dat wij directie, bonden, medezeggenschap en werknemers samen door lastige reorganisaties en gevoelige dossiers loodsten zodat de organisatie als geheel (maar dus ook de individuele werknemer) er sterker uit konden komen. Dit begon telkens met de gedachte dat iedereen eigenaar is van de organisatie en het resultaat dat deze voortbrengt. Wil je ook weten hoe wij van werknemers of teamleden eigenaars maken ? Bel dan gerust eens voor een vrijblijvende afspraak naar 085-4867380 of mail naar team@sfib.nl

 

ExtremeOwnership

Op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten van Special Forces in Business B.V. zijn de Algemene Voorwaarden van Special Forces in Business B.V. van toepassing. Een exemplaar wordt u op aanvraag toegestuurd. Special Forces in Business B.V. is sedert 26 februari 2018 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds deze datum neemt deze besloten vennootschap alle activiteiten, overeenkomsten, daaruit vloeiende verplichtingen en alle middelen van Ares Beheer B.V. over die, tot deze datum, behoorden bij de handelsnaam Special Forces in Business welke, tot deze datum, in eigendom van Ares Beheer B.V. was.

Special Forces in Business B.V.

Anthonie Fokkerstraat 63C

3772 MP BARNEVELD

KvK: 71002200

ING rek: NL 30 INGB 0006 6630 89